Yaz Eğlecesi Kötü Bitmesin; İkincil Boğulma..


Herkesin serinlemek amacıyla deniz, göl, havuzlara kostuğu şu günlerde dikkatinizi suda boğulma ve ikincil boğulma konularına çekmek istiyorum..

Havuz, deniz sezonu açılmışken ve genellikle çocukların başına geldiği için anne-baba olarak suda boğulma kazalarında nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarmak istedim..



Yanlarında yetişkin olmayan çocukların ve özellikle yüzme bilmeyen kişilerin serinlemek amacıyla suya girmeleri boğulma kazalarına neden oluyor..

Deniz, havuz veya göllerde boğulma tehlikesinde olan kişilere acil müdahele etmek onların hayatlarını kurtarıyor.. 

Nefes almakda güçlük çekiyor, genel sıkıntılı bir hali var ve sorulan sorulara kararsız cevaplar veriyorsa, dudakları yüzü ve tırnakları morarmışsa sudaki kişi boğulma tehlikesi geçiriyor ve acil müdahale gerekiyor demektir..

Tehlikede olduğunu anladığınız kişiye suda batmayacak nesneler atıp suyun üstünde kalmasını sağlayıp, iyi yüzme bilen kişilerce kıyıya çekip acil müdahale ekipleri gelene kadar ilk yardım yaparak hayatta kalmasını sağlayabilirsiniz..

Yaz aylarının kabusu boğulma kazalarına değinmişken, gelelim gizli tehlike ikincil boğulmaya;

Suda belirli bir süre boğulma tehlikesi atlatmış, kurtarılmış kişilerde rastlanıyor..
Özellikle küçük çocuklarda daha sık görülen, çok tehklikeli ve hayati önem taşıyan bir durum.

Kurtarıldıktan sonra genel durumu iyi görünen kişilerde bir süre sonra  - ki bu süre 24 saata kadar uzayabiliyor - yuttuğu su akciğerde toplandığı için ilerleyen süreçte vücutta hasar oluşmaya başlıyor.. Uyuklama hali görülür, kurtarılan çocuk için günün / olayın yorgunluğuyla uyudu diye düşüneceğimizden bir daha uyanmayacağı aklımıza bile gelmez..

İşte bu nedenle ne olursa olsun suda boğulma tehlikesi atlatmış çocuk, genç, yetişkin demeden en yakın sağlık kurumuna götürülüp gerekli kontrollerden geçirilmelidir..

Önlem olarak yüzme bilmeyen çocuklarda şişme kolluk, can simidi yada yeleği ile yine bir yetişkin gözetiminde havuzun ve denizin keyfini çıkarmalarını sağlamak en doğrusu ve güvenlisi olacaktır.

Kazasız, keyifli ve güzel anılar biriktireceğiniz bir yaz dilerim..

Gizem S.


Yorumlar