advrtl

5 Ağustos 2014

Ev Yoğurdu Mu? Marka Yoğurt Mu?

Çocukluğumdan en net hatırladığım anılarımdan biri  canım ananemin, serçe parmağı ile ısısını kontrol ettiği sütü mayalayıp ev yoğurdu yapmasıydı...

Nurlar içinde yatsın, yaptığı yoğurtlar ne de lezzetli olurdu... Fakat çok çabuk sulanırdı... Mayalandıktan 2 gün sonra sulanır ve cıvırdı, o güzelim yoğurt... O zaman da çörek, börek, keklerin yapımında kullanırdık....



Geçtiğimiz haftalarda elime geçen Tavsiye Kanalının Eker Yoğurt paketi, çoğu doğru bildiğim şeylerin yanlış olduğunu düşündürdü... 

Bana katılır mısınız bilmiyorum... 

Daha önce Tavsiye Melekleri ile Eker Yoğurt fabrikasına gezi düzenlediklerini okumuştum... Paketi alıp inceleyince, o geziye gitmediğime pişman oldum...

Yine çocukluğuma döneceğim, sütçü sokağımıza girdiğinde, korna çalar ve tüm sokağa geldiğin duyururdu... 
Ya güğümden yada plastik bidonlardan litre litre alırdık... En temiz tenceremizi verirdi ananem, mikrop olamasın diye!!!

Oysa hiç düşünmezdik, hava ve taşıma koşullarını bir kenara bırakın, sütün sağım aşamasında ki uygun olayan koşullar nedeniyle ne gibi bakteri ve mikroplarla karşılaşabileceğimizi... 

Mahalle sütçünüzün sattığı süte, hayvanın idrarı, dışkısı karışmıyor diyebilir misiniz?!

Uygun saklama koşullarında dağıtımı yapılıyor diyebilir misiniz?!

Evde kaynattığınız sütün bakterilerle birlikte besin değerini kaybettiğinizi de biliyor musunuz?!
Pastörize edilmiş sütleri kullanarak evde yoğurt mayalanabilir... Sadece doğal olduğunu düşündüğünüz mahallemizin sütçüsünün gerçeklerini görmenizi istedim...



Şu soruda geçti aklımdan; market yoğurtları çok mu masum?!

Hayır, elbette değil...

Üretim de teknoloji ilerledikçe hem sağlıklı olan yoğurtlar, hemde insan sağlığına hiçe sayan kötü niyetli insanlarca sadece para kazanma amacı güdülerek üretilen yoğurtlar da var...

Yoğurtların içinde ne gibi zararlı kimyasallar katarak piyasaya sürdüklerini sağlık bakanlığının açıklamalarından duyuyoruz...

Sütün ömrünü uzatmak için kostik ve çamaşır sodası kattıkları, kıvam için jelatin kattıkları da bir gerçek...



Üretimde gelişen teknolojiyi kullanarak, sütün sağım sırasında içine karışan maddelerden besin değerini kaybetmeden arındırılması, her pıhtılaşan sütün yoğurt olmadığı, yoğurt mayasının özenle ve son teknoloji ile elde edildiği, sütün saklama koşullarının ve yoğurtlaşma koşullarının evimizde her zaman sağlayamayabileceğimiz konularında Eker Yoğurt, Tavsiye Kanalı aracılığıyla gönderdiği paketi ile beni uyandırdı... 

Yoğurtlar nasıl bu kadar uzun süre dayanıyor?! 

Gıdalardaki su miktarı ne kadar fazlaysa bozulma o kadar çabuk olur diyor Eker Yoğurt Uzmanları...
Çünkü yoğurtun içindeki su bakterilerin çoğalması için uygun ortamı oluşturuyor...
O nedenledir ki ev yoğurtlarımız çabuk sulanıyor... Çabuk ekşiyor ve biz bu ekşi yoğurttan maya alıp yeniden yoğurt mayalıyoruz... 

Kısaca doğal, hijyenik, ev yoğurdu yapıyoruz sanıp aslında zararlı bakterileri tüketiyor olabiliriz...



Tavsiye evinin paketi ile gelen Eker Yoğurt çekleri sayesinde pratik 4'lü ambalajı ile tanıştım...
İçinden çıkan tohum kartımı da ektim... Dilerim güzel ve rengarenk çiçeklerim olur...

Her serviste taze yoğurt tüketmek güzel bir duygu, çünkü yoğurt hava ile ne kadar az temas ederse, daha az zararlı bakteri oluşur... 

#yoğurttavsiyem kesinlikle Eker Yoğurt çünkü tükettikçe açtığım için hijyenik ve sağlıklı...

Afiyet ve Sağlıkla...
Gizem S.

2 yorum:

  1. merak ettim bikaç blogda da gördüm bu yoğurdu afiyet olsun size :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, bence denemelisiniz... 4 lü ambalajı gerçekten kolaylık sağlıyor...
      sevgiler

      Sil

Yorumlarınız, düşünceleriniz benim için çok önemli...
Yorum bıraktığınız için teşekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...